Oslo World 2024: Alexandra Stølen om Brasiliansk Musikk med Marisa Monte og Egberto Gismonti
- Rodrigo Braz Vieira
- Oct 24, 2024
- 6 min read
Oslo World har i flere tiår vært en drivkraft for verdensmusikk i Norge, og en av festivalens sentrale temaer har vært å utforske Brasils musikalske univers. Under Alexandra Archetti Stølens ledelse har brasiliansk musikk ikke bare vært en integrert del av festivalens identitet, men også en kraft som har bidratt til å utvide horisontene til det norske publikummet. Festivalen har vist en dyp forpliktelse til å fremme Brasils rike musikalske tradisjon, og i år er intet unntak.
Tidligere har Oslo World brakt noen av Brasils mest ikoniske navn til Oslo, inkludert Caetano Veloso, Gilberto Gil, og Arnaldo Antunes. Disse legendene har satt dype spor i brasiliansk musikkhistorie med sin evne til å blande sosial bevissthet med uovertruffen musikalsk virtuositet. Veloso og Gil, pionerer innen tropicalia-bevegelsen, og Antunes, kjent som en av Brasils mest innovative lyrikere og komponister, har gitt norsk publikum en smak av Brasils sjel.
Men festivalen har også vært en plattform for nyere stjerner som Liniker e os Caramelows og Bixiga 70, som begge har vist hvordan brasiliansk musikk stadig utvikler seg og tar til seg nye impulser fra jazz, soul og funk. Disse artistene representerer den moderne pulsen i Brasil og har vist at brasiliansk musikk fortsatt er i forkant av globale musikktrender.

Årets festival topper dette med to fantastiske navn: Marisa Monte, som åpner festivalen, og den legendariske jazzmusikeren Egberto Gismonti.
Marisa Monte, en av Brasils mest elskede stemmer, har solgt ut sin konsert lenge før festivalen starter, og publikum kan vente seg en kveld fylt med både kjente hits og dypt emosjonelle øyeblikk. Hennes blanding av MPB (Música Popular Brasileira), samba og pop har gjort henne til en ubestridt stjerne i hjemlandet og en anerkjent artist internasjonalt.
Samtidig gir Egberto Gismontis opptreden publikum en sjelden mulighet til å oppleve brasiliansk avant-garde på sitt ypperste. Med sitt unike samspill mellom gitar og piano, og en karriere som strekker seg over flere tiår, har Gismonti skapt et særegent musikalsk språk som har trollbundet jazzelskere verden over.
Under Alexandra Stølens ledelse har Oslo World blitt et referansepunkt for brasiliansk musikk i Norge, og årets program er en kraftfull påminnelse om festivalens dedikasjon til å bringe både tradisjonelle og moderne brasilianske rytmer til scenen. Dette intervjuet gir oss et innblikk i hvordan brasiliansk musikk fortsetter å definere Oslo Worlds identitet, og hvorfor den aldri slutter å inspirere både artister og publikum.
Marisa Monte åpner Oslo World i år, og konserten har vært utsolgt lenge. Hva betyr det for festivalen å ha en artist av hennes kaliber som åpner, og hvordan har prosessen vært med å få henne til Oslo?
Det betyr veldig mye for oss å åpne festivalen med en artist av hennes kaliber. Det blir lagt merke til internasjonalt og det er viktig for oss i videre bookingprosesser. I og med at vi fikk Caetano Veloso til Oslo i 2023 er det enklere å få tilgang til de store stjernene. Det blir litt sånn: Har Caetano spilt hos dere, kan alle spille der.

Å booke Marisa var faktisk ganske enkelt. Vi har jobbet lenge med agenten hennes og booket mange artister via dem, så vi kjenner hverandre godt og det er jo viktig. Dessuten var hun på turné. Det er det som ofte er utfordringen vår, at artistene fra Sør-Amerika er i Europa på sommeren og turnerer mindre på høsten. Norden og Norge har heller ikke vært det mest attraktive stoppestedet, da vi er få mennesker og ikke har så store arenaer å fylle for artister som Marisa Monte som har et veldig stort publikum i Brasil, Portugal, UK og Spania. Likevel, vi har gjort såpass mye og mange artister i hennes størrelse nå at vi nærmest har blitt et referansepunkt for mange artister og agenter. Storheter som Caetano Veloso, Gilberto Gil, Adriana Calcanhotto, Seu Jorge, Jaques Morelenbaum for å nevne noen, har alle spilt hos oss.
Brasil har alltid vært godt representert på Oslo World. Hva er din personlige tilknytning til brasiliansk kultur, og hvordan påvirker det kurateringen av brasilianske artister til festivalen?
Jeg vokste opp med brasiliansk musikk. Faren min er fra Argentina og han og mamma tilhørte det flerkulturelle miljøet på Blindern. Det var mye musikk og mye dansefester hos oss og hos andre på 70- og 80 tallet. Og alle de store brasilianske artistene var på repeat hos oss. Jeg sovnet ofte til Caetano Veloso på vinyl (fordi faren min, ifølge ham selv, ikke hadde sangstemme), så jeg vil si at det har vært en viktig del av mitt livs lydspor. Det er utrolig mye og veldig mye forskjellig og bra musikk fra Brasil, et enormt land med utrolig mye å velge mellom, så det er helt naturlig at en festival som Oslo World alltid higer etter å presentere både det nye, som rører seg nå, og de store navnene.
I tillegg til Marisa Monte får vi også besøk av den anerkjente brasilianske musikeren Egberto Gismonti i år. Hva kan publikum forvente av hans konsert, og hvorfor var det viktig å inkludere ham i årets program?
Han er en fantastisk musiker! Jeg tror det er viktig å vise at brasiliansk musikk er mye mer enn tropicalia, pop og samba. Egberto er en musiker som representerer den store og anerkjente avant garde/jazzscenen i Brasil. Han har like stor legendestatus som Caetano Veloso i mange musikkmiljøer. Han har spilt med vår tids største jazzmusikere, som Charlie Haden og de norske storhetene Jan Garbarek og Arild Andersen. Han spiller gitar og piano og det er utrolig å se hva han får ut av disse instrumentene, ofte helt alene på scenen. Gismonti nærmer seg 80 år, så vi tenkte at vi måtte slå til på muligheten nå som han var på turné i uke 44!

Gjennom årene har du brakt flere av Brasils største musikalske navn til Oslo World, som Gilberto Gil, Caetano Veloso, Liniker e os Caramelows, Arnaldo Antunes, og Bixiga 70 . Hva tenker du brasilianske artister bringer til festivalen som er unikt, både musikalsk og kulturelt?
Alle de brasilianske artistene som har spilt på Oslo World er i verdensklasse. De er egentlig altfor store for et norsk publikum, da de i Brasil spiller for mange, mange tusen. Det er fantastisk å kunne skape konserter her der brasilianere i Norge og alle andre som elsker musikk fra Brasil kan samles rundt noen av de største stjernene i relativt små rom. Det var jo ganske unikt å oppleve Veloso i Oslo Konserthus i fjor! Nesten aldri tidligere har det vært så god stemning i Filharmoniens storstue. Det er noe livsbejaende over musikken fra Brasil, det er mye glede her og er det noe vi trenger akkurat nå så er det å samles, danse og glede oss over musikk av høyeste kvalitet.
Hva slags respons har du fått fra det norske publikumet på de brasilianske artistene og musikken gjennom årene, og hvordan ser du for deg at festivalens forhold til brasiliansk kultur vil utvikle seg i fremtiden?
Vi får fantastisk respons. Både i form av at billettene selges ut, men også i salen. Publikum som kommer på våre konserter er veldig blandet, men på våre brasilianske konserter er det faktisk ALLTID fantastisk stemning. Akkurat nå er vi i research fasen for 2025 og jeg er veldig interessert i musikken fra Amazonas… vi får se hva vi finner på neste år! Tips fra publikum er kjærkomment! Det var MANGE som ønsket seg Marisa Monte i fjor.

Du har vært flere ganger i Brasil. Fra alle stedene du har besøkt, hva har gjort mest positivt inntrykk på deg, og hva kan du anbefale til nordmenn som ønsker å oppleve Brasil?
Jeg har vært flere ganger i Brasil, men dessverre mest som stoppested før jeg har reist til Argentina. SÅ det har blitt få dager her og der. Men jeg må jo si at Rio er en fantastisk by. Den har alt!

Til slutt, hva vil du si til de som vurderer å besøke Oslo World i år? Hvordan kan de glede seg til opplevelsen, og hvorfor bør de spesielt få med seg konserten med den legendariske brasilianske musikeren Egberto Gismonti?
Å komme på Oslo World er som å oppdage Oslo på nytt. Byens klubber forvandles og vi har publikum i alle aldre fra hele verden. Jeg kan gå rundt å føle at jeg har reist rundt i verden. Gismonti er et must i livet og nå kommer han. Så jeg kan bare si at man bør gripe muligheten simpelthen fordi han kommer hit. Hvem vet når han kommer neste gang.

For å oppleve en av Brasils mest ikoniske jazzmusikere live i Oslo, anbefales det å få med seg Egberto Gismontis konsert den 29. oktober på Cosmopolite Scene. Dette blir en kveld fylt med vakre, komplekse musikalske landskap fra en artist med en unik evne til å trollbinde sitt publikum.
For mer informasjon og billetter, følg denne lenken: Book billetter her.
Comments