COP-30 i Belém 2025: En ny epoke for klimapolitikk og rettferdighet i Amazonas
- Rodrigo Braz Vieira
- Jun 22
- 5 min read
Fra 10. til 21. november 2025 vil verdens oppmerksomhet rettes mot en by som sjelden har fått internasjonal sceneplass tidligere: Belém, hovedstaden i delstaten Pará, i hjertet av Amazonas. Her skal COP-30 arrangeres, den årlige klimakonferansen i regi av FNs klimakonvensjon (UNFCCC), som samler verdens ledere for å forhandle frem tiltak mot klimaendringer. COP (Conference of the Parties) er det øverste beslutningsorganet i konvensjonen, og hvert år brukes til å måle fremgang, forsterke ambisjoner, og inngå nye avtaler for å begrense global oppvarming.

COP-30 i Belém 2025 blir ekstra betydningsfull fordi det er her verdenssamfunnet skal evaluere de samlede klimamålene fra Parisavtalen, kjent som "global stocktake". Og ved å legge konferansen til Belém, et tropisk storbyområde med over 1,3 millioner innbyggere og porten til verdens viktigste økosystem, blir det hele mer enn bare en konferanse – det blir forhåpentligvis et symbolsk brudd med vestlig dominans i klimadebatten. Det understreker behovet for at klimapolitikk tilpasses virkeligheten slik den faktisk spilles ut i de største delene av verden – både i befolkningstall og geografisk utstrekning.
Hvorfor COP-30 i Belém? En symbolsk og strategisk plassering
Belém ble grunnlagt i 1616 og ligger ved munningen av Amazonaselva, hvor koloniseringen av regionen startet. I dag er det en by med kontraster: samtidig som den rommer sterke kulturelle og gastronomiske tradisjoner, preges den av utfordringer som dårlig infrastruktur, urbanisering uten tilstrekkelig planlegging, og sosial ulikhet.

Å velge Belém som vertskap for COP-30 gjør klimadebatten mer realistisk og inkluderende. Den tar oss bort fra sterile møterom i Genève og Brüssel og inn i hverdagen til millioner av mennesker i tropiske strøk – hvor konsekvensene av klimaendringer er mest akutte og løsningene ofte kommer nedenfra.
Kritikken og utfordringene: Er Belém klar?
Det har vært kritikk knyttet til Beléms manglende kapasitet til å motta tusenvis av delegater og pressefolk. Byen har hittil ikke hatt infrastruktur til å håndtere arrangementer av denne størrelsen, med begrenset hotellkapasitet, et utdatert transportsystem og svake avløps- og avfallssystemer. Men nettopp dette gjør COP-30 viktigere. Det peker på en global realitet: det er i slike områder at store deler av verdens befolkning bor. Klimaendringene og løsningene må forankres i deres virkelighet.
I lys av dette storstilte arrangementet, gjennomfører lokale og føderale myndigheter lenge etterlengtede investeringer i vann- og sanitærsystemer. Et nytt renseanlegg (ETE UNA) forventes ferdigstilt innen september 2025 og vil kunne behandle 11 000 m³ avløpsvann daglig. Prosjektene inkluderer tilkobling av over 31 000 husholdninger til moderne kloakksystem, 120 km nye rørledninger, flere pumpestasjoner og drenering i områder som Estrada Nova og Ver-o-Peso-markedet. Investeringene kommer som følge av COP-30, men gir langvarig effekt for byens innbyggere og setter et viktig eksempel på hvordan store globale konferanser kan fungere som katalysatorer for lokal utvikling.

En ny stemme: urfolk og lokalsamfunn i sentrum
Amazonas er hjem til hundrevis av urfolksgrupper med dyptgående kunnskap om økosystemene. Historisk sett har disse gruppene vært marginalisert i klimaforhandlinger, men Brasils myndigheter har lovet at COP-30 vil bli annerledes. Lokale stemmer skal få delta og forme løsninger.
Dette kan bidra til en ny forståelse av klimapolitikk – som også handler om menneskerettigheter, kulturelt mangfold og lokal kunnskap. Prosjekter som Amazonia 4.0 og bruk av teknologisk innovasjon til bærekraftig utnyttelse av skogens ressurser, er eksempler på dette.
Bioøkonomi i praksis: Açaí, cupuaçu, andiroba og buriti
I stedet for å rasere skogen, kan man hente verdi fra den. Bioøkonomi handler om å bruke naturressurser på en bærekraftig måte og skape lokale verdikjeder. Eksempler inkluderer produksjon av açaí og cupuaçu, kjente superfrukter som eksporteres til hele verden, samt oljer og kosmetiske produkter fra andiroba og buriti.
Gjennom opplæring, investering og teknologioverføring kan man skape en rettferdig økonomi som gir inntekter til lokalsamfunn og motvirker avskoging. COP-30 kan bli en viktig arena for å vise hvordan dette fungerer i praksis.
Norge og Brasil: Et viktig partnerskap
Norge har siden 2008 vært en hovedpartner i Amazonasfondet, som støtter tiltak mot avskoging og forvaltes av den brasilianske utviklingsbanken (BNDES). Etter politiske svingninger er samarbeidet nå gjenopptatt, og Norge har bekreftet fortsatt støtte under president Lula da Silva.
Dette gir COP-30 ekstra betydning for forholdet mellom Brasil og Norge. Det gir mulighet til å styrke samarbeidet, fremme felles løsninger og demonstrere hva partnerskap mellom nord og sør kan utrette når det er basert på tillit og felles mål.
Bærekraftig turisme som langsiktig gevinst

Belém har et stort potensial som reisemål. Byen er et viktig kulturelt sentrum, med vakker kolonial og historisk arkitektur, rik gastronomi, levende musikk- og dansetradisjoner og unike muligheter for å utforske regnskogen. Her kan besøkende få nærkontakt med ribeirinho-befolkningen (elveboere) og lære om deres levevis, kunnskap og kultur.
Dersom denne utviklingen skjer på en ansvarlig og bærekraftig måte, kan turisme bli en viktig inntektskilde for lokalbefolkningen og et insentiv for bevaring av naturen. Et bevisst fokus på sosialt ansvarlig turisme, som benytter lokale guider, overnatting og mat, vil kunne bidra til å skape arbeidsplasser og redusere behovet for destruktive økonomiske aktiviteter.
Belém er en fascinerende by med mange kuriositeter

Den er kjent som “Cidade das Mangueiras” – byen med mangotrær – på grunn av de mange trærne som skaper skyggefulle avenyer.
Byen arrangerer den massive religiøse prosesjonen Círio de Nazaré hver oktober, som samler over 2 millioner mennesker.
Belém har Brasils eldste kino i kontinuerlig drift, Cine Olympia.
Den er del av UNESCOs kreative nettverk for gastronomi og kjent for eksotiske smaker som açaí, bacuri, tucupi og maniok.
Med sin beliggenhet ved elvemøtet mellom Guamá og Pará-elva, fungerer byen som inngangsport til Amazonassystemet.
En annerledes og nødvendig COP
COP-30 i Belém representerer et skifte i klimadiskusjonen. Det flytter fokuset bort fra salene i Genève og Brüssel til virkeligheten i det tropiske sør, der konsekvensene av klimaendringer allerede er merkbare og der løsningene ofte ligger tett på bakken.
Ved å gi urfolk, lokalsamfunn og representanter fra det globale sør en tydeligere stemme, og ved å vise frem konkrete lokale løsninger tilpasset tropisk virkelighet, kan COP-30 bli en milepæl. Det handler ikke bare om å kutte utslipp og sette nye klimamål, men om å skape en ny modell for hvordan vi snakker om og handler i møtet med klimakrisen.
For å oppnå gjennomførbare og realistiske løsninger må vi lytte til stemmer fra områder som ofte ignoreres – og bygge endringer nedenfra og opp. COP-30 er en anledning til å styrke tillit, diplomati og klimarettferdighet, og samtidig la byer som Belém høste konkrete fordeler i form av bedre infrastruktur, internasjonal oppmerksomhet og økonomisk utvikling.
Det er også en anledning til å gjenskape bånd mellom nord og sør, mellom stater og samfunn, og mellom natur og økonomi. COP-30 gir Belém en plattform til å vise verden at reelle endringer er mulig, og at rettferdighet og bærekraft må gå hånd i hånd. Kanskje blir dette konferansen som ikke bare forhandler om framtiden, men som viser hvordan den kan bygges – lokalt og globalt – med regnskogen som felles ansvar og inspirasjon.
Kilder og referanser
UNFCCC. (2024). COP-30 Overview. Hentet fra: https://unfccc.int/cop30
IBGE. (2022). Censo Demográfico: Belém - Pará. Hentet fra: https://www.ibge.gov.br
Regjeringen.no. (2023). Amazonasfondet og Norges støtte til skogbevaring i Brasil. Hentet fra: https://www.regjeringen.no/no/tema/klima-og-miljo/klima/klima-og-skogprosjektet/amazonasfondet/id2006130/
Verdensbanken. (2024). Sanitation and Water Infrastructure Projects in Belém. Prosjektrapport.
Funbio / Instituto Escolhas. (2023). Amazonia 4.0 – Inovação para uma Economia da Floresta em Pé. Hentet fra: https://www.funbio.org.br
UNESCO. (2015). Belém – Creative City of Gastronomy. Hentet fra: https://en.unesco.org/creative-cities/belem
Museu Paraense Emílio Goeldi. (2024). Institusjonell informasjon og samlinger. Hentet fra: https://www.museu-goeldi.br
Følg oss på Instagram! @brasil_i_norge
Comments