top of page

Oslo Samba Skole: Rytmer, fellesskap og karnevalsglede

  • Writer: Rodrigo Braz Vieira
    Rodrigo Braz Vieira
  • May 26
  • 8 min read

Updated: May 27

Sambaen har virkelig fått fotfeste i Oslo! I det siste har Oslo Samba Skole opplevd en økende interesse for sine workshops og samlinger, med stadig flere deltakere – både nordmenn og brasilianere. Skolen har i flere år vært en viktig aktør for å spre brasiliansk musikk- og dansekultur i Norge, og har blant annet deltatt i store parader og internasjonale festivaler.

Jeg husker spesielt en fantastisk dag i 2018, da Oslo Samba Skole arrangerte en stor parade ned Karl Johan midt på sommeren. Stemningen var elektrisk, solen strålte, og jeg hadde gleden av å være med og spille tamborim. Er det planer om å gjenta en slik parade i år?

I fjor deltok Oslo Samba Skole på den største samba- og karnevalsfestivalen utenfor Brasil, nemlig Samba-Festival Coburg i Tyskland. Hvordan var den opplevelsen, og skal de tilbake i år? Vi tok en prat med initiativtakerne Anders Hansen og Marius Olavesen for å høre mer om Oslo Samba Skole, planene for 2025 og hvordan du kan bli en del av samba familien i Oslo.

Oslo Samba Skole Brasil i Norge
Oslo Samba Skole - Bildet Facebook

Intervju med Anders og Marius – Oslo Samba Skole

Hva var motivasjonen bak at to nordmenn ønsket å starte en sambaskole i Norge? Hvor kom interessen og inspirasjonen fra?


Anders: Etter mitt initiativ startet Marius og jeg, og noen flere Oslo Sambaskole med et ønske om å bygge et miljø for brasiliansk perkusjon og kultur i Norge. Min personlige interesse for brasiliansk musikk begynte i 2003, da jeg fordypet deg i samba gjennom workshops og karnavalsreiser i Europa. Inspirert av sambaskolene i Rio og den unike energien i sambaen, ønsket jeg å skape et fellesskap der både nybegynnere og erfarne musikere og dansere kunne leke med samba og karnevalskultur.

Marius: Jeg startet å danse salsa i 2007, og har lenge vært interessert i Latin-Amerika. Jeg har også spilt ulike instrumenter i korps og band, og liker rytmene. Anders, som jeg har kjent i flere tiår, tok kontakt med meg på våren 2011 og spurte om jeg ville bli med og spille litt samba, så da begynte ballen å rulle.


Oslo Sambaskole har vokst mye de siste årene, med økt interesse og flere brasilianere som deltar. Hva tror dere er årsaken til denne veksten?


Anders: Flere faktorer spiller inn. Interessen for brasiliansk kultur har økt generelt, men Oslo Sambaskole har også jobbet aktivt med å skape et inkluderende miljø der alle føler seg velkomne. Dere har hatt et bevisst fokus på kvalitet i musikalsk opplæring, jevnlige workshops og samarbeid med både norske og internasjonale instruktører. Dessuten har synlighet gjennom festivaler, parader og sosiale medier bidratt til å trekke til seg flere brasilianere og samba interesserte fra ulike bakgrunner.

Marius: Det har vært noen brasilianere innom sambaskolen opp gjennom årene, men plutselig i 2024-2025 kom det mange. Det var flere som kjente hverandre fra før. Sosiale medier og tips fra venner er nok litt av årsaken.



Oslo Samba Skole Øving
Oslo Samba Skole Øving - Bildet Facebook Gruppe


Dere har holdt en rekke workshops og samlinger – hva kan nye deltakere forvente seg når de blir med for første gang?


Anders: Nye deltakere blir møtt med en energisk og inkluderende atmosfære. Opplæringen er strukturert, men med en leken tilnærming som gjør at alle kan finne sin plass i bateria. Vi legger stor vekt på at teknikk og forståelse for rytmene er grunnlaget for å kunne ha det gøy. Det er også et sterkt sosialt fellesskap rundt Oslo Sambaskole, hvor det er lett å bli kjent med folk både på og utenfor øvingene.

Marius: De som spiller med oss blir kjent med alle de vanlige instrumentene som spilles i sambaskolene i Rio, og lærer seg grunnleggende teknikk. Det er også veldig sosialt! Vi deler ut ørepropper, fordi det er mye og høy lyd!


I 2018 hadde dere en fantastisk parade ned Karl Johan med full sambastemning. Har dere planer om å gjenta noe lignende i sommer?


Oslo Samba Skole
Tidligere parade av Oslo Samba Skole


Anders: Ja! Det arrangeres igjen en stor parade i Oslo den 31. mai 2025, som en del av Verdenskarnevalet. Vi har jobbet målrettet for å bygge opp et show og et bidrag til paraden som begynner å ta form. I tillegg får vi besøk fra andre sambistas over hele Europa, vi får gjerdet fra Sverige, Danmark, Polen, Nederland og Tyskland som reiser til Oslo for å delta med Oslo Sambaskole i paraden.

Marius: Vi har hatt parader i Oslo helt fra 2012, men det ble en liten pause mens det var Korona-epidemi. I 2024 deltok vi i Verdenskarnevalet som arrangeres av Verdensfolk, og skal gjøre det samme i år også. Datoen for karnevalet er lørdag 31.mai.


I fjor deltok dere på Samba-Festival Coburg, den største samba- og karnevalsfestivalen utenfor Brasil. Hvordan var den opplevelsen, og hva betyr det for Oslo Sambaskole å representere Norge på en slik arena?


Anders: Å delta på Samba-Festival Coburg er alltid en fantastisk opplevelse. Det er en av de få anledningene hvor sambamiljøet i Europa samles i så stor skala. For Oslo Sambaskole var det en mulighet til å vise frem arbeidet vi har lagt ned, spille med musikere fra hele verden og hente inspirasjon til videre utvikling. I tillegg er det en arena der man bygger relasjoner til andre sambagrupper, noe som gir muligheter for samarbeid og gjesteinstruktører.

Marius: Vi har reist til Coburg flere ganger, og det er alltid gøy! Man blir kjent med mange folk fra hele verden og kan se/høre mange andre grupper og flinke artister. Oslo Sambaskole spilte på hovedscenen der, og det er en opplevelse man husker lenge.


Blir dere med på Samba-Festival Coburg igjen i år? Kan dere dele litt om årets reise- og arrangementsplaner?


Anders: Ja, Oslo Sambaskole drar til Coburg også i år. Planleggingen er allerede i gang, og i år stiller vi med en enda sterkere tropp. Repertoaret øves inn i god tid før festivalen, og det legges opp til felles reise med buss til Tyskland.

Marius: Vi skal reise på nytt i juli, og er i full gang med planlegging nå. Vi drar først til København og tar buss derfra til Tyskland. Det er en lang reise, så det er fint å ha en sjåfør som kan kjøre oss. Det er mye som skal planlegges og fikses, og en del øving. Anders har laget et fullt konsertprogram med flere ulike samba enredos som vi skal spille på scenene der. Vi skal også gå i en parade, og må ta med oss høyttalere og en lydvogn. Så det må planlegges ganske mye. Det som er gøy er at mange folk fra hele Europa gjerne vil spille sammen med oss når vi er der nede.


Hva er de største utfordringene med å drive en sambaskole i Norge, og hvordan jobber dere for å holde engasjementet og nivået høyt?


Anders: En av de største utfordringene er å opprettholde kontinuitet i medlemsmassen, spesielt med tanke på at mange som deltar har andre forpliktelser eller bor i Norge midlertidig. Det norske klimaet og logistikken rundt utendørsarrangementer er også en utfordring. Vi jobber med å holde motivasjonen oppe ved å arrangere jevnlige workshops, skape en følelse av tilhørighet og gi medlemmene konkrete mål, som deltakelse i parader og festivaler.

Marius: Det er hele tiden noe som skjer, planlegging av øvinger, spilleoppdrag, bestille utstyr og trommer, administrative oppgaver, oppdatere hjemmesider, sosiale medier, rapporteringer, søke om støtte, osv. Heldigvis har vi en gruppe som er med i styret som bidrar. Vi bruker Microsoft SharePoint og flere mobil-apper for å holde orden på dokumenter, medlemmene våre, betalinger og deltakelse på alt som skjer. Vi skulle gjerne vært enda mer aktive på sosiale medier, men alt tar jo tid - og så har man et vanlig liv med jobb ved siden av. Vi har prøvd ut ulike rutiner og ting og har lært mye. De som ønsker å bli med oss, de kommer. Det gir mye energi når man spiller sammen og ser resultater.


Hvordan opplever dere samarbeidet med det norske og internasjonale sambamiljøet? Er det noen spesielle samarbeid eller prosjekter dere jobber med nå?


Anders: Samarbeidet med det internasjonale sambamiljøet har vært avgjørende for utviklingen av Oslo Sambaskole. Vi har blant annet tett kontakt med sambagrupper i Sverige, Danmark og Tyskland.

Marius: Vi samarbeider med flere dansegrupper i Oslo, samt både dansere og musikere fra hele Skandinavia. Miljøet i Norge er ganske lite, så det er fint å kunne få litt drahjelp fra blant annet Sverige og Danmark når det trengs. Det har kommet folk fra utlandet til Oslo stort sett hvert eneste år vi har hatt karneval, eller arrangert, workshops, konserter og fester. I Gøteborg finnes gruppen "A Bunda" som har holdt på siden 1984, og der har vi god kontakt med flere. Det samme også i København, der vi har kontakt med flere grupper. På det meste var det 9 sambagrupper i København-området, men det er noen år siden nå. Mange sambistas reiser rundt og er med på ulike aktiviteter og har et stort nettverk av venner og kjente innenfor samba-verden.


Hva vil dere si til noen som vurderer å bli med på en workshop, men som kanskje er litt usikre på om de har rytme sansen eller danseferdighetene til å delta?


Anders: Samba er for alle! Mange tror at man må ha erfaring for å være med, men det viktigste er å ha lyst til å lære og ha det gøy. Dere har en pedagogisk tilnærming hvor alle får mulighet til å utvikle seg i sitt eget tempo. I bateria starter man med grunnleggende rytmer.

Marius: Alle kan komme og prøve. Det tar tid å lære noe, så vær tålmodig. Noen instrumenter er vanskeligere å lære seg, så det er også noe å tenke på.


For de som ønsker å bli en del av Oslo Sambaskole – hvordan går de frem for å melde seg inn og begynne å lære samba?


Anders: Det enkleste er å møte opp på en øving! Informasjon om tid og sted ligger ute på nettsiden og sosiale medier. Man kan også ta kontakt på forhånd for å få mer informasjon om hvordan man kommer i gang.

Marius: Sjekk ut hjemmesiden vår (oslosambaskole.no), eller følg oss på Facebook og Instagram. Vi planlegger å ha en workshop for nybegynnere etter sommerferien, så folk kan lære seg å spille i god tid før karnevalet på sommeren her i Oslo.


Til slutt, hva er drømmen deres for Oslo Sambaskole i fremtiden? Er det noen store ambisjoner dere jobber mot?


Anders: Målet er å etablere Oslo Sambaskole som en av de sterkeste sambagruppene i Europa, både musikalsk og organisatorisk. På sikt ønsker vi å kunne arrangere enda større møteplasser for samba i Norge, utvide samarbeidet med sambamiljøet i Europa og kanskje til reise en større gjeng til Rio fra Norge for å ta del i og oppleve karnevalet i Rio sammen.


Marius: På kort sikt å holde aktivitetene i gang slik de er nå, og få en stabil gruppe med mange flinke folk. Vi ønsker også å knytte til oss flere dansere, slik vi hadde tidligere. Vi tenker å vokse gradvis, så vi har kontroll. Det er alltid fint å opptre på ulike festival


Sambaen lever og pulserer midt i hjertet av Oslo, takket være innsatsen til engasjerte ildsjeler som Anders, Marius og resten av Oslo Sambaskole. Enten du drømmer om å spille surdo, mestre tamborim eller bare vil danse og kjenne rytmen i kroppen – så er du hjertelig velkommen til å bli med.


🎭 Vil du oppleve sambastemningen selv? Da må du få med deg Oslo Sambaskole i full paradeform under Verdenskarnevalet lørdag 31. mai 2025! Fra kl. 11:00 forvandles Karl Johan gate til en fargerik fest med kostymer, dans og levende rytmer – midt i hovedstaden.


Kom, se – og kanskje blir du selv inspirert til å bli en del av sambafamilien i Oslo. Axé!


Følge @brasil_i_norge på instagram!

 

Comments


Follow us on Instagram

Brasil i Norge Logo

Tordenskiolds gate 2, 0160 Oslo, Norway

Visit Brasil Logo
bottom of page